

Ecsite Annual Conference 2015

Trento, Italy - Hosted by MUSE

Pre-conference workshop programme

"Space for Life" – Develop and share resources

9-10 June 2015 - MUSE, Ravioli room

This workshop is organised by the Ecsite thematic group for space science, the Space Group.

In 2015, the Ecsite Space Group explores a new topic, "Space for life". This pre-conference workshop is the opportunity to brainstorm and imagine projects that could be developed and shared within the Ecsite network. All institutions are welcome to contribute. In particular, the workshop will focus on the importance of space for monitoring changes in oceans and atmosphere, improving our knowledge about life on Earth and beyond, and astronauts' life on the International Space Station.

After an introduction of these themes by experts, two workshops will allow participants to imagine potential collaborative projects. In 2015, volunteer museums, Ecsite, and the European Space Agency (ESA) will work towards the development of ready-to-use resources on the basis of ideas born during this workshop. The tools will be shared and broadly used to engage audiences with life and space topics. 2015 also marks the end of the current chair of the Space Group. A general assembly will be organized elect a new Steering Committee.

Facilitators/ speakers

- Marc Moutin, Head of Exhibitions, Cité de l'espace, Toulouse, France and Co-Chair of the Space Group
- Ana Noronha, Executive Director, Pavillion of Knowledge Ciência Viva, Lisbon, Portugal and Co-Chair of the Space Group
- Maria Menendez, Head of Corporate Exhibitions and Events, European Space Agency, France and Co-Chair of the Space Group
- Aude Lesty, Museographer / Designer, Cité de l'espace, Toulouse, France
- Jose Antonio Gordillo, Technician, Science Outreach Department of the City of Arts and Sciences
- Audrey Korczynska, Project Manager, Ecsite, Brussels, Belgium
- To be confirmed: representatives from the Italian Space Agency and an Italian space industry partner and space experts



Programme – Tuesday 9 June

Time	Session	Leader	Duration
9:00-9:10	Welcome	Ecsite	10 min
9:10-9:20	Ecsite Space Group: presentation of the group and pre- conference programme	Co-Chairs of the Space Group	10 min
9:20-9:40	Roundtable		20 min
KEYNOTE SP	EECHES		
9:40-10:00	Updates on the European Space Agency activities	Representative of the European Space Agency	20 min
10:00-10:20	Presentation of the activities of the Italian Space Agency	Representative from the Italian Space Agency	20 min
10:20-10:40	Presentation of activities	Representative from an Italian space industry partner	20 min
10:40-11:00	Questions and answers		20 min
11:00-11:20	Coffee break		20 min
11:20-11:30	Overview of the topic "Space for life"	Co-Chairs of the Space Group	10 min
11:30-11:50	The International Space Station: living and working in space	Expert	20 min
11:50-12:20	Life on Earth and beyond	Expert	30 min
12:20-12:40	Monitoring atmosphere and oceans from space	Expert	20 min
12:40-13:00	Questions and answers		20 min
13.00-14.00	Lunch		60 min
PREPARING S	PACE GROUP ACTIVITIES 2015-2016	<u>k</u>	
14:00-15:30	Workshops in small groups on the three topics presented - PART I	Aude Lesty, Jose Antonio Gordillo, Ana Noronha	90 min
15:30-16:00	Coffee break		30 min
16:00-17:00	Workshops on the three topics presented in small groups – PART II	Aude Lesty, Jose Antonio Gordillo, Ana Noronha	60 min



Programme – Wednesday 10 June

Time	Session	Leader	Duration
9:00-9:30	Summary of the first day and introduction of the second day • Welcome and short summary of the first day (5 minutes) • Presentation of the ideas raised during the first day (5 minutes per group) • Reminder of the objectives and presentation of the second day programme (10 minutes)	Co-Chairs of the Space Group	30 min
9:30-11:00	Working together in small groups— PART III Work in small groups towards final objectives (1 hour) Preparation of a synthesis (30 minutes)	Aude Lesty, Jose Antonio Gordillo, Ana Noronha	90 min
11:00-11:30	Coffee break		30 min
11:30-12:30	Presentation of results of the three workshops (20 minutes per group)		60 min
12:30-13:00	Questions and answers, exchanges on the results, and discussions		30 min
13:00-14:00	Lunch break		60 min
14:00-15:00	General Assembly Elections of Co-Chairs, Communication Officer, governance of the Group	Co-Chairs of the Space Group	60 min
PROJECTS FO	ORUM		
15:00-15:30	Projects forum - PART I Three 10 min presentations of innovative projects, ideas from Space Group members	Speakers to be selected among Space Group members Moderated by Audrey Korczynska	30 min
15:30-16:00	Coffee break		30 min
16:00-16:30	Projects forum - PART II Three 10 min presentations of innovative projects, ideas from Space Group members (speakers to be selected among Space Group members)	Speakers to be selected among Space Group members Moderated by Audrey Korczynska	30 min
16:30-17:00	Conclusions and next steps	Co-Chairs of the Space Group and Ecsite	30 min